2020 - archief

Herbenoeming burgemeester

Op dinsdagavond 17 februari 2021 besloot de gemeenteraad om burgemeester J.G.A. Paans voor te dragen voor herbenoeming. Dat liet de vice-voorzitter van de gemeenteraad, raadslid Herman Verweij, die avond weten bij de start van de openbare raadsvergadering. Daar was een besloten raadsvergadering aan vooraf gegaan waarin de bevindingen van de Vertrouwenscommissie met de raadsleden besproken zijn. Hierop nam de raad het besluit om de heer J.G.A. Paans bij de Commissaris van de Koning voor te dragen voor herbenoeming. De Commissaris van de Koning regelt de voordracht richting de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Als voorzitter van de Vertrouwenscommissie liet raadslid Arco Strop weten: “In 2014 zochten wij een karaktervolle burgemeester passend bij ons ‘Dorp met Karakter’, en die hebben we gevonden. De afgelopen jaren heeft burgemeester Paans laten zien dat hij warme belangstelling en betrokkenheid heeft bij de gemeente en de gemeenschap, dat hij vanuit een samenwerkingsgerichte houding verbindingen legt tussen geledingen en bevolkingsgroepen en dat hij een uitstekende netwerker is in zowel lokale als regionale context. Hij heeft zich een natuurlijk leider en inspirator getoond en bovenal ervaren wij hem als een warm mens en fijne collega. Wij zijn dan ook blij dat hij zich voor een tweede termijn aan ons dorp wil verbinden.”

De burgemeester liet weten dankbaar te zijn voor de mooie woorden en het opnieuw in hem gestelde vertrouwen. “Sinds mijn jeugd koester ik een warme band met Alblasserdam. De verbinding met ons dorp en de Alblasserdammers is sinds mijn installatie als burgemeester alleen maar versterkt. Ik ga in de komende ambtsperiode verder om Alblasserdammer onder de Alblasserdammers te zijn. Zal daarin ook nieuwe wegen bewandelen, vertrouwde en nieuwe gezichten ontmoeten.”

“Graag zet ik me onverminderd in om in ons Damdorp, in de regio en daarbuiten bij te dragen aan de aantrekkingskracht voor (nieuwe) inwoners en bedrijven, de bereikbaarheid en de werkgelegenheid. Een zelfbewuste gemeente met karakter die duurzaam samenleven als missie heeft. In een tijd van een verscherpte wij-zij verhouding heeft Alblasserdam de potentie om een uitroepteken achter ‘Samen’ te zetten. Door naar elkaar te luisteren, elkaar te respecteren en veiligheid en gelijkheid te bieden aan allen die in Alblasserdam verblijven en hun hart verpanden aan ons dorp. Dat kunnen wij - u en ik - met karakter: Samen!”

Na een positief besluit van de Minister over de herbenoeming van burgemeester Paans volgt een Koninklijk Besluit en wordt hij voor een tweede termijn beëdigd als burgemeester van onze gemeente. 

LHBTi-motie

In februari nam de raad de LHBTi-motie unaniem aan. De tekst van deze motie is te vinden door op deze link te klikken.
Om uitvoering te geven aan de motie zijn inmiddels gesprekken gestart met diverse maatschappelijke groepen. Naast gemeenteraadsleden en de burgemeester nemen hieraan o.a. deel de ouderenbonden, diverse kerkgenootschappen, jongerenwerkers/afgevaardigden uit de jongerenraad en sociaal werkers. Deze gesprekken vinden in beslotenheid plaats zodat iedereen zijn zegje in een veilige omgeving kan doen. Zodra er vanuit deze werkgroep resultaten komen die publiek gedeeld kunnen worden, wordt dat hier gemeld.

Begroting

In november behandelt de gemeenteraad de begroting voor 2020. Via een bericht op de website wordt bekend gemaakt wat dit voor de lokale lasten ofwel de eigen portemonnaie betekent. Houd de gemeentelijke website of de lokale krant in de gaten voor meer nieuws hierover. .(NB. Een uitleg over de begroting is te vinden door op deze link te klikken)